Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzow 1 kg
papryka czerwona 1 szt
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat
sól
pieprz
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
Potrzebne warzywa również polecam teraz pokroić na kawałki, nie będzie z tym problemu później.
Krok 1 - Gulasz foto
2
Na patelnię wlewamy olej.
Na rozgrzany olej wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i zaczynamy smażyć
Krok 2 - Gulasz foto
3
Można teraz posolić mięso.
W trakcie smażenia mięso zaczyna nam puszczać wodę. Cały czas na dużym ogniu trzymamy do momentu, aż woda nie zacznie wyparowywać.
Krok 3 - Gulasz foto
4
Kiedy objętość wody na patelni znacznie się zmniejszy czas na przygotowane wcześniej warzywa. Wrzucamy je wszystkie razem i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Gulasz foto
5
W momencie kiedy woda nam całkiem odparuje z patelni można dodać trochę oleju.
Następnym krokiem jest dodanie przypraw. Dodajemy czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, i z 1/2 torebki przyprawy do gulaszu, oraz troszkę przyprawy uniwersalnej.
Krok 5 - Gulasz foto
6
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso się zarumieni.
Dolewamy po trochu wody
Smażymy aż mięso się zarumieni
Kiedy mięso będzie już przysmażone, możemy po trochu dodawać gorącej wody.
Woda po trochu będzie sobie odparowywać, a kiedy już jej nie będzie, dolewamy znów wody. Tym razem można zalać troszkę więcej.
Krok 6 - Gulasz foto
7
Po zalaniu wodą, można jeszcze trochę potrzymać mięso na patelni, po czym wszystko przekładamy do garnka.
Patelnię zalewamy wodą
Gotujemy aż mięso będzie miękkie
Polecam po przełożeniu wszystkiego zalać patelnię wodą a następnie zlanie pozostałego "smaczku" do garnka.
Krok 7 - Gulasz foto
8
Całość gotujemy w garnku pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Jeżeli potrawa jest mało pikantna, a ktoś lubi ostre dania, można dodać trochę papryki ostrej.
Do zagęszczenia sosu bierzemy szklankę, do której wsypujemy 2 łyżki mąki i zalewamy ją wodą. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Gotową i rozmieszaną mąkę powoli wlewamy do garnka z potrawą, dokładnie mieszając.
Krok 8 - Gulasz foto
9
Całość pozostawić jeszcze na trochę na małym ogniu, tak aby smak mąki się ulotnił.
W tym czasie można ugotować ryż, i po kilku minutach danie mamy gotowe.
Krok 9 - Gulasz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 17.12.2013 11:50
bardzo dobre...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak