Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz
Kroki postępowania
Potrzebne warzywa również polecam teraz pokroić na kawałki, nie będzie z tym problemu później.
Na rozgrzany olej wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i zaczynamy smażyć
W trakcie smażenia mięso zaczyna nam puszczać wodę. Cały czas na dużym ogniu trzymamy do momentu, aż woda nie zacznie wyparowywać.
Następnym krokiem jest dodanie przypraw. Dodajemy czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, i z 1/2 torebki przyprawy do gulaszu, oraz troszkę przyprawy uniwersalnej.
Dolewamy po trochu wody
Smażymy aż mięso się zarumieni
Kiedy mięso będzie już przysmażone, możemy po trochu dodawać gorącej wody.
Woda po trochu będzie sobie odparowywać, a kiedy już jej nie będzie, dolewamy znów wody. Tym razem można zalać troszkę więcej.
Patelnię zalewamy wodą
Gotujemy aż mięso będzie miękkie
Polecam po przełożeniu wszystkiego zalać patelnię wodą a następnie zlanie pozostałego "smaczku" do garnka.
Jeżeli potrawa jest mało pikantna, a ktoś lubi ostre dania, można dodać trochę papryki ostrej.
Do zagęszczenia sosu bierzemy szklankę, do której wsypujemy 2 łyżki mąki i zalewamy ją wodą. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Gotową i rozmieszaną mąkę powoli wlewamy do garnka z potrawą, dokładnie mieszając.
W tym czasie można ugotować ryż, i po kilku minutach danie mamy gotowe.