Gulasz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • rozmaryn suszony do smaku

  • delikat do mięs do smaku

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso porkoić w kostkę 2cm x 2cm. Do miski wlać 1/4 szkl. oleju, 1 łyżeczkę pieprzu, 2,5 łyżki soli, 1 łyżka rozmarynu, 2 łyżki delikatu do MIĘS, 2 łyżki ostrej papryki. Wymieszać i włożyć mięso. Mięso dobrze wymieszać z marynatą i schłodzić conajmniej 2 godziny w lodówce. Mięso włożyć na suchą patelnie dobrze rozgrzaną razem z sokiem z marynaty. Obsmażyć ze wszystkich stron. Wsypać pokrojoną w pół księżyce cebule, ogórek w paski i marchew w plastry. Wszystko tak długo smażyć aż zacznie się wszystko przypalać , to doda koloru gulaszowi. Przełożyć wszystko do garnka i zalać 750ml wody. Gotować do zmięknięcia mięsa. (W razie potrzeby dolewać wody, bo może się wygotowywać!) Doprawić do smaku. Pod koniec gotowania zawiesić zawiesiną z mąki i wody.
Podawać z : Makaronem, ziemniakami lub bułkami na parze.
( ZAWIESINA: PÓŁ SZKALNKI WODY I 3 ŁYŻKI MĄKI - dobrze wymieszać by nie było grudek)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.09.2012 13:55
fajny
Wacław 07.02.2012 15:43
pyszny obiadek,mniam
Emilia22 23.11.2011 15:20
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat