Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.
Opieńki czyścimy i płuczemy w zimnej osolonej wodzie.
Kapelusze gotujemy do miękkości, odcdzamy i drobno kroimy.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle.
Dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.
Ugotowany na sypko ryż łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i śmietaną.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową.
Dodajemy cebule i grzyby. Mieszamy łyżką.
Do wnętrza dynii wkładamy 2 łyżki farszu, wyrównujemy i lekko dociskamy.
Na farsz kładziemy porwany w kawałki plaster sera tak by przykrywał nadzienie.
Wykładamy tak do wyczerpania składników.
Przykrywamy dynię odciętym wierzchem.
Wstawiamy do małej formy tak by dynia stała podczas pieczenia prosto.
Pieczemy 50 minut w temp 200 * C z termoobiegiem.