Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 mała
jajko 1
śmietana 1 łyżka
mięso mielone indycze 50 g
cebula biała 1 mała
masło 1 łyżeczka
opieńki 150 g
ser gouda 3 plastry
ryż 50 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby zamknięte w dyniowej odchłani.

Dynie myjemy, odcinamy wierzch z ogonkiem. Łyżką wydrążamy miąższ.

Opieńki czyścimy i płuczemy w zimnej osolonej wodzie.
Kapelusze gotujemy do miękkości, odcdzamy i drobno kroimy.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle.
Dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.

Ugotowany na sypko ryż łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i śmietaną.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową.
Dodajemy cebule i grzyby. Mieszamy łyżką.

Do wnętrza dynii wkładamy 2 łyżki farszu, wyrównujemy i lekko dociskamy.
Na farsz kładziemy porwany w kawałki plaster sera tak by przykrywał nadzienie.
Wykładamy tak do wyczerpania składników.

Przykrywamy dynię odciętym wierzchem.
Wstawiamy do małej formy tak by dynia stała podczas pieczenia prosto.
Pieczemy 50 minut w temp 200 * C z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.02.2013 21:47
Super
Wafelek2601 19.02.2013 21:34
Bardzo smaczny przepis
olkaaa 30.10.2012 07:44
muszę spróbować
Justyna Jussstiii 28.10.2012 12:19
super
Rafał10 27.10.2012 10:17
pomysł ekstra ! Godne wypróbowania :)
romanrafal
romanrafal 25.10.2012 16:00
świetny przepis i danie
Izabela/bella81 24.10.2012 11:48
świetne
caralajna 24.10.2012 05:39
bardzo podoba mi się nazwa :) pomysłowe danie
edyta44 23.10.2012 22:44
super
iziona 23.10.2012 21:34
Nazwa bardzo tajemnicza, ale głosik za pomysłowość bo ja bym na to nie wpadła :)
Simeo 23.10.2012 20:22
efektownie podane
Monika111 23.10.2012 20:18
Ale fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak