Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zalewa do marynowanych grzybów

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych krok po kroku? Przeczytaj mój przepis a dowiesz się w czym tkwi sekret idealnie skomponowanej zalewy octowej. 

Składniki:

Zalewa do grzybów marynowanych składniki:

woda 3 szklanki
ocet 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
cukier 3 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5-8 ziaren
Sól kamienna do przetworów niejodowana 3 łyżki
cebula `1 sztuka

GRZYBY:

grzyby leśne 2 kilogramy

Przepis i sposób przygotowania na: Zalewa do marynowanych grzybów

Zalewa octowa do marynowanych grzybów z mojego przepisu to:

- pewne proporcje składników,

- dokładny opis przygotowania, krok po kroku, 

- gwarancja pysznych grzybów marynowanych ze słoika.

Poniżej przedstawiam składniki i opis przygotowania do przygotowania około 2 kilogramów grzybów marynowanych do słoików. Możecie wybrać dowolne gatunki - szczególnie polecam borowiki, podgrzybki i maślaki.

Zanim przystąpisz do przygotowania zalewy, umyj dokładnie grzyby.

W wodzie zagotuj wodę, dodaj sól i grzyby. Grzyby gotuj przez ok. 10 minut. Ważne, aby ich nie rozgotować.

Po tym czasie grzyby wylej na sito i przepłucz wodą.

Jak przygotować zalewę octową do grzybów marynowanych? 

1. Cebulę pokrój w plastry, ułóż na sicie i sparz gorącą wodę.

2. Przygotuj zalewę: ważne, aby zachować proporcje wody i octu 3:1. Zakładana przeze mnie ilość składników wystarczy na zamarynowanie ok. 2 kg grzybów leśnych. Gdybyście jednak mieli ich więcej - zawsze trzymajcie się tej proporcji.

3. Zalewę zagotuj, doprawiając ją: solą, pieprzem i cukrem do smaku. Warto dodać również liścia laurowego. 

4. Gdy woda będzie gotować dodaj cebulę oraz grzyby i całość gotuj przez ok. 5 minut.

5. Po tym czasie przełóż grzyby do wcześniej przygotowanych i wyparzonych słoików.

6. Dobrze zakręć i odstaw do ostygnięcia.

 

Jeśli lubicie grzyby marynowane to powinniście zapisać ten przepis na zalewę octową. 

Wbrew pozorom, nie trzeba wielu składników, a nawet z wielkim prawdopodobieństwem, większość z nich zawsze macie w domu. Dlatego jeśli udało się Wam zebrać piękne leśne okazy to przygotujcie z nich kilka słoiczków pysznych marynowanych grzybków. Zimą będą jak znalazł do kanapek i sałatek. 

Sprawdźcie także przepis na:

- Marynowane prawdziwki

- Marynowane kurki w zalewie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 08.12.2014 21:24
uwielbiam takie grzybki
gacopierz23 06.12.2014 22:08
super zapasy
Zdzisław 11.09.2013 20:29
takie zapasy to lubię na zimę
beatkaa153 11.09.2013 13:02
Zapomniałam o soli która potrzebna jest do obgotowania grzybów ale tej dodaję niewiele i dosłownie na "oko":)
beatkaa153 11.09.2013 12:55
przepraszam że nie napisałam w przepisie ale mam taki głupi zwyczaj próbowania i rzadko coś odmierzam więc z "taką sobie dokładnością"na 3 szkl wody i 1 szkl octu 10 procent: 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru i pieprzu ok10 ziarenek,cebula 1 duża albo 2 mniejsze
SmacznaPyza 10.09.2013 21:47
dobrze by było gdybyś podała ilość soli i cukru na porcję zalewy bo nie każdy wie ile mniej więcej tego dosypać a próbowanie zalewy octowej to nie taka przyjemność :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak