Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzyby marynowane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podgrzybki 1kg
ziele angielskie
cukier
ocet
cebula
sól
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: grzyby marynowane

Grzyby myjemy.Pozbywamy się błon.Usuwamy nóżki.Obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy gorącą przegotowaną wodą.

Zalewa 1/2 l octu,2,5l wody,7 łyżek cukru i 3 łyżki soli zagotowujemy razem.

Do suchych słoiczków wkładamy po :
1 listku laurowym,
wiórku cebuli,
6 ziaren pieprzu i 4 ziarenka ziela angielskiego.

Wkładamy grzybki, wlewamy zalewę tak żeby je przykryła.
Zakręcamy i gotujemy około 20 minut w wodzie sięgającej do 1 cm poniżej pokrywki.Warto położyć na dnie ścierkę lnianą.Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Po 3 dniach są gotowe do jedzenia.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krakowianka 09.10.2012 07:33
u mnie też w spiżarni juz stoją i czekaja na jakieś zimowe posiadówki ze znajomymi :)
Zdzisław 08.10.2012 21:18
grzybki dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak