Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby leśne z wątróbką drobiową

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 30 dag
wątróbki z kurczaka 50 dag
mąka 2 łyżki
liście szałwii 10 szt
cebula 2 szt
masło 5 łyżki
bulion drobiowy 200 ml
mąka do zasmażki 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne z wątróbką drobiową

Grzyby leśne /mogą być mieszane ale ja najbardziej lubię z maślakami/ oczyszczamy, opłukujemy i osączamy. Szałwię również opłukujemy i osuszamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, wrzucamy cebulę /oprószamy solą by się nie przypaliła/ i smażymy na średnim ogniu ok. 5 min. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i oprószone mąką /2 łyżki/ wątróbki, obsmażamy do miękkości. Pod koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem i przekładamy na talerz. Na patelnie dodajemy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojone grzyby, smażymy ok. 5-7 min. często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Do grzybów wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 7-10 min. Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do grzybów, mieszamy i zagotowujemy. Do grzybów dodajemy wątróbkę i rozdrobnione listki szałwii. Mieszamy. Mocno podgrzewamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luki1984 21.11.2012 22:19
fajne połączenie
Simeo 21.11.2012 21:45
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak