Grzyby jak ryby

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki konserwowe

    3 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • sól do smaku

    do smaku
  • olej do smażenia

    do smażenia
  • bułka tarta

    do panierowania
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    panierowania
  • woda

    4 szkl.
  • ocet

    12 łyżek
  • cukier

    6 łyżeczek
  • keczup pikantny

    6 łyżeczek
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoik
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz ziarnisty

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • liść laurowy

    do smaku
  • pieczarki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapelusze pieczarek odcinamy od nóżek (nóżki można wykorzystać do innego dania). Kapelusze panierujemy w rozmąconym jajku przyprawionym Vegetą, sola i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Cebule po obraniu kroimy w plastry. Ogórki również kroimy w plasterki. Z podanych składników gotujemy zalewę.
W misce układamy warstwami: smażone pieczarki, cebule, smażone pieczarki, ogórki konserwowe. Danie zalewamy gorącą zalewa, a gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki. Danie podajemy z pieczywem,jako przystawkę. Grzyby najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu.Przechowujemy je w lodówce. Jeżeli wolimy mniej octowa, możemy zmniejszyć ilość octu do 6-8 łyżek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 01.03.2015 12:57
ciekawy przepis
ilka_86 14.09.2011 13:37
pyszności:)
iza15 13.07.2011 23:58
pyszności
owca441 15.06.2011 21:30
super
teresa18 26.03.2011 19:28
ciekawe
Magdalena1110 23.02.2011 07:30
fajne
kanu83 12.02.2011 10:36
Fajne
ilka_86 05.02.2011 19:27
ciekawe danie:)
Magda60 02.02.2011 11:19
pycha
marmar 15.01.2011 15:13
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat