Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe mielone
500 g łopatki wieprzowej
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki kaszy manny
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 ml wody
Farsz:
2 garście suszonych grzybów
1 cebula
1/4 kostki masła
3 szczyty soli
2 szczypty pieprzu
1 łyżka bułki tartej
150 ml oleju do smażenia
Grzyby ( ja użyłam kożlaków ) namoczyć i ugotować.
Odsączyć je z wody, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, oraz dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać.
Mięso opłukać i zmielić.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Wlać wodę, wsypać bułkę tartą i kaszę, wbić jajka, doprawić do smaku i wymieszać.
Farsz i mięso podzielić na 7 części.
Masę mięsną rozłożyć na dłoniach formując placek, na środek nałożyć farsz i zakrywać go mięsem formując podłużny kotlet.
Tak przygotowane kotlety smażyć na oleju po około 6 minut z każdej strony.