Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzybowe mielne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety

mięso mielone 50 dag
bułka czerstwa 1 szt.
jajko 2 szt.
grzyby suszone 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cebula 1 szt.

sos grzybowy

grzyby suszone
bulion warzywny 1 l
śmietana 30% 200 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Porada

Podajemy z kopytkami oraz buraczkami..

Przepis i sposób przygotowania na: grzybowe mielne

Do miski wrzucamy mięso dodajemy cebulę startą na drobnych oczkach. Moczymy bułkę w wodzie, jak zmięknie odciskamy i również dodajemy do mięsa, wrzucamy jajka, posiekane prędzej namoczone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem. Z dobrze wyrobionego mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. Z namoczonych grzybów na sos odlewamy wodę do rondelka, a grzyby kroimy na drobniejsze kawałki. Do wody "grzybowej" dolewamy jeszcze pół litra przegotowanej wody i dodajemy grzyby, gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy śmietankę, gdy sos nam nie zgęstnieję tak jak byśmy chcieli możemy zaklepać go mąką. Doprawiamy do smaku. Do sosu przekładamy usmażone kotlety i chwilę dusimy w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.06.2015 17:20
smak grzybów jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak