Grzybowa z makaronem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Moja dzisiejsza zupa to grzybowa trochę inna niż za zwyczaj, bo z makaronem. Zupę grzybową do tej pory gotowałam z ziemniakami, teraz postanowiłam to zmienić i wypróbować z makaronem. Zupa bardzo nam smakowała.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion mięsny

    2 litrów
  • grzyby leśne

    500 gramów
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler

    1 ćwiartka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatek:

  • makaron świderki

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać opłukać, marchewkę pokroić w plasterki.
Obraną cebulę pokroić w kostkę.
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w plastry, małe zostawić w całości.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć grzyby razem z cebulą, pod koniec dodać warzywa i chwilkę jeszcze podsmażać.
Całość dodać do ugotowanego wcześniej rosołu, gotować na wolnym ogniu około 40 minut.
W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzić, przepłukać zimną wodą i odsączyć na durszlaku.
Makaron włożyć na talerze i zalać gotową zupą.

Bożena Matuszczyk
Jak ktoś lubi zupę można zabielić śmietaną i zagęścić zasmażką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:18
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat