Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 80 dag
woda 1,25 litr
śmietana 30% 100 ml
cebula 1 sztuka
ziemniaki 35 dag
masło do smażenia 1 łyżka
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowa

Grzyby dokładnie czyścimy. Maślaki dodatkowo obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy letnią wodą i gotujemy przez 10 minut.

Ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę.

Obraną cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy przez 2 minuty na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 2-3 minutach, wlewamy około szklanki wywaru grzybowego.

Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, przekładamy je do garnka z wywarem i gotujemy przez 3-4 minuty.

Do śmietany dodajemy 3-4 łyżki gorącej zupy i ciągle mieszając wlewamy ją do wywaru.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak