Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
grzyby leśne
1,5 kg -
cebula
1 sztuka -
woda
3 szklanki -
ocet 10 %
1 szklanka -
cukier
3 łyżeczki -
sól
1,5 łyżeczki -
pieprz ziarna
3 sztuka -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
ziele angielskie
3 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Grzybki marynowane
Grzyby włożyć do słoików i ostudzić.
ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy.
Gotować około 15 min.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.
Można pasteryzować około 20 min.
Komentarze (0)