Grzybki marynowane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • woda

    3 szklanki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • cukier

    3 łyżeczki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • pieprz ziarna

    3 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć.
Grzyby włożyć do słoików i ostudzić.
ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy.
Gotować około 15 min.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.
Można pasteryzować około 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat