Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki marynowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1,5 kg
cebula 1 sztuka
woda 3 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 3 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
pieprz ziarna 3 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki marynowane

Grzyby oczyścić dokładnie i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie (maślaki oko. 10 min, podgrzybki i borowiki około 30 min) wyjąć z wody odsączyć.
Grzyby włożyć do słoików i ostudzić.
ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy.
Gotować około 15 min.
Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć.
Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.
Można pasteryzować około 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak