Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzebyki krucho- drożdżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 łyżka
masło lub margaryna 200 g
drożdże świeże 50 g
śmietana 6 łyżek
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta

nadzienie

marmolada z róży 1 mały słoik
białka jaj 1 szt
cukier kryształ do posypania ciastek

dodatkowo

mąka pszenna do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: Grzebyki krucho- drożdżowe

Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć jej sporo, ponieważ marmolada jest twarda i podczas pieczenia nam nie wyleci z ciastek. Ciastko wzdłuż składamy na pół i nacinamy nożem, tak aby powstał grzebyk. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min, aż będą złociste. Smacznego:-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 12.10.2017 19:17
Piękne! :)
halina17 12.10.2017 13:55
Apetycznie wyglądają.
w mojej kuchni 11.10.2017 23:02
smaczne te grzebyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak