Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzanki z kurczakiem w sezamie, pastą chutney i pomarańczą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczywo 1 bochenek
pierś z kurczaka 5
biały ser 350 g
mango sos chutney 200 g
pomarańcza 1
szczypiorek
masło
sezam
oliwa
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grzanki z kurczakiem w sezamie, pastą chutney i pomarańczą

1. Piersi z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, myjemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem i oliwą bazyliową, a następnie każdą z nich obtaczamy w sezamie. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kurczaka najlepiej jest usmażyć dzień przed serwowaniem kanapek, a na chwilę przed ich przygotowaniem włożyć go do piekarnika nagrzanego do 200*C i podgrzać. Kurczak jest wtedy chrupiący i podczas krojenia nie rozpada się.

2. Biały ser i chutney z mango mieszamy ze sobą. Kromki ciemnego pieczywa smarujemy masłem, posypujemy solą i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok 8 minut. Gorące pieczywo smarujemy pastą serową, a na niej kładziemy pokrojonego w plastry kurczaka i plasterki pomarańczy. Kanapki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

3. Kanapki smakują najlepiej zaraz po przyrządzeniu, ale zimnymi na pewno też nie pogardzicie.


SMACZNEGO :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 29.05.2015 08:55
wyglądają bardzo apetycznie :)
2milutka 29.05.2015 08:53
To mi się podoba!
dom-agi 29.05.2015 08:46
Wyglądają pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak