grzanki kruche do zup

grzanki kruche do zup

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    10 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • tłuszcz

    trochę
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania grzanki kruche do zup

Mąkę przesiać, zagnieść ciasto z jajem do takiej gęstości, aby nie przylepiało się do stolnicy, bardzo starannie wyrobić. Nastawić tłuszcz do smażenia. Ciasto wywałkować grubo (2-3 milimetrów), jak najmniej podsypując mąką. Z ciasta wykrawać malutkie krążki naparstkiem lub małą okrągłą foremką. Zrobić próbę temperatury tłuszczu, na silnie nagrzany tłuszcz włożyć grzanki, gdy się zrumienią, odwrócić je, dosmażyć i wyłożyć łyżką cedzakową kładąc na bibułkę do osączenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat