Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piwo
1 szt -
żółtko jajek
1 szt -
cukier
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Grzaniec z jajem
Piwo powinno być bardzo ciepłe, ale dalekie od zagotowania się (jeśli będzie zbyt gorące, jajko nam się zetnie). Na mojej kuchence gazowej zagrzanie go do odpowiedniej temperatury trwa akurat tyle, ile porządne utarcie żółtek. Zagrzane, wlewamy do szklanek lub kufli, a na wierzch wylewamy kogel-mogel.
Jeśli wszystko poszło dobrze, kogel-mogel najpierw utworzy warstwę na wierzchu, a potem stopniowo zmiesza się z piwem, tworząc napój o kremowej barwie. Smacznego!
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)