Grzaniec z jajem

Grzaniec z jajem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piwo

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • cukier

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Grzaniec z jajem

Piwo wlewamy do garnka i podgrzewamy. W tym czasie robimy kogel-mogel: mikserem ubijamy żółtko jajka z dwiema łyżeczkami cukru do uzyskania gładkiej, prawie białej masy. Na jedno półlitrowe piwo bierzemy jedno żółtko.
Piwo powinno być bardzo ciepłe, ale dalekie od zagotowania się (jeśli będzie zbyt gorące, jajko nam się zetnie). Na mojej kuchence gazowej zagrzanie go do odpowiedniej temperatury trwa akurat tyle, ile porządne utarcie żółtek. Zagrzane, wlewamy do szklanek lub kufli, a na wierzch wylewamy kogel-mogel.
Jeśli wszystko poszło dobrze, kogel-mogel najpierw utworzy warstwę na wierzchu, a potem stopniowo zmiesza się z piwem, tworząc napój o kremowej barwie. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

kriso 07.05.2011 20:01
super
Jaheira11 04.05.2011 23:49
pycha
Magdalena80 20.02.2011 23:36
pyszne
Babciagramolka 17.01.2011 17:07
Ciepłe piwko zimową porą - jestem za
kielcok1 02.01.2011 14:47
bez jaja to już nie to samo
Barbara55 31.12.2010 17:43
może być i bez jaja
Ewa111 03.10.2010 17:18
świetne na zimne, beznadziejne jesienne wieczory
noculos 29.09.2010 17:20
idealny na zime
christopher1 26.08.2010 21:10
wyśmienite :)
halina17 30.05.2010 12:54
Takie piwko jest bardzo dobre na przeziębienie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat