Grysikowiec z wiśniami i orzechami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • zimnej margaryny

    120 gr
  • miód

    2 łyżki
  • mleko

    10 łyżek
  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    0,5 szkl
  • cukru waniliowego

    2 łyżeczki
  • margaryna

    1 kostka
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • posiekanych orzechów włoskich

    100 gr
  • kompot z wiśni

    1 l słoik
  • cukier puder

  • kasza manna

    75 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grysikowiec z wiśniami i orzechami foto
Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier,sodę oczyszczoną,jajko,pokrojoną w kostkę margarynę,miód,mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki.Ciasto podzielić na 3 równe części.
Krok 2 - Grysikowiec z wiśniami i orzechami foto
Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki 36*25 cm,(tylko na spód blachy,bez brzegów).Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto.Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia.Placki możemy upiec dzień wcześniej.
Krok 3 - Grysikowiec z wiśniami i orzechami foto
Krem grysikowy;z 0,5 l mleka odlać pół szklanki.W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę .Do reszty mleka dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować.Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min.Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw.kożuch i odłożyć do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości ,dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem.Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożenie ciasta;pierwszy placek,połowa powideł śliwkowych,połowa pokrojonych orzechów,połowa wiśni,połowa kremu ,drugi placek,powidła,orzechy,wiśnie,krem i przykrywamy trzecim plackiem.Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce.
Kompot z wiśni;wiśnie przełożyć na sitko do odsączenia i wypestkować.
Krok 4 - Grysikowiec z wiśniami i orzechami foto
Przed podaniem, a najlepiej smakuje za dwa, trzy dni oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 31.01.2014 22:09
anemon dziękuję :)
anemon 31.01.2014 07:20
Twoje ciasto wygląda perfekcyjnie.
lara 10.09.2013 20:39
fantastyczny!!!!
barbara11561 29.07.2013 09:04
rewelacyjnie smakuje
Katarzyna59 24.07.2013 07:26
wspaniałe ciacho
agnieszka214 31.05.2013 10:36
ładne ciasteczko
caralajna 15.03.2013 19:00
perfekcyjne ciasto, nie wiem czy umiałabym tak ładnie je zrobić :)
Granita 05.03.2013 13:46
pomysłowe wykorzystanie kaszki manny;dla mnie-super placek
Joanna23 28.02.2013 05:59
piękne ciasteczko
[email protected] 30.01.2013 10:21
dodaje do ulubionych

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat