Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grysikowe serce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 20 dag
margaryna 13 dag
miód płynny 2 łyżki

Masa z kaszy manny

margaryna 20 dag
cukier 0,75 szkl
mleko 1 litr
kasza manna 1 szkl

Wierzch

galaretka truskawkowa 1 szt
mleko 0,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grysikowe serce

Spód:
Margarynę dajemy do rondelka i stapiamy. Następnie dodajemy miód i mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Herbatniki kruszymy i dajemy do miski, wlewamy margarynę z miodem, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, i wylepiamy herbatnikami spód. Wstawiamy formę do lodówki.
Masa z kaszy manny:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę oraz cukier, zagotowujemy. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, aby masa nam się nie przypaliła, przez ok. 2 minuty lub do czasu aż masa zgęstnieje.
Masę dajemy od razu na ciasto, wierzch wygładzamy łyżką. Ciasto dajemy do lodówki żeby masa dokładnie zastygła.
Wierzch:
Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody, odstawiamy, aby lekko przestygła. Kwadratową formę o boku około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią galaretkę i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Gdy galaretka zastygnie wyjmujemy ją razem z papierem do pieczenia z formy i wycinamy wycinarką do ciasteczek serduszka – najlepiej użyć różnych wycinarek, aby serduszka miały różną wielkość. Serduszka układamy na masie z kaszy manny. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy ją i dokładnie rozpuszczamy. W trakcie podgrzewania można dolać około 4-5 łyżek mleka. Wlewamy żelatynę do mleka. Wlewamy mleko w takiej ilości (może to być mniej niż ½ szklanki), aby serduszka były widocznie. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby dokładnie stężało.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 15.02.2015 09:52
ale sliczny !!!
wwwiolka 13.02.2015 16:37
Pięknie się prezentuje.
mikrusiak 13.02.2015 15:20
ale fajne...:D super :D
Ola1young 13.02.2015 13:36
apetyczny deser :)
anka205 13.02.2015 12:39
Świetny pomysł
Krystyna32 13.02.2015 02:20
pyszne ciasto
marenka 12.02.2015 18:41
Ładnie wygląda:)
Alex_M 12.02.2015 18:21
fajne na deser :)
agnieszka214 12.02.2015 18:18
fajny i szybki pomsył na deser
cukiereczek 12.02.2015 17:59
bardzo ciekawy przepis
Jadwiga/Jaga85 12.02.2015 16:23
Pięknie się prezentuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak