Gryczana baba

Gryczana baba

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka gryczana

    3 szkl
  • masło

    20 dkg
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • drożdże

    2 dkg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gryczana baba

Tłuszcz roztopic i zalac gorącym mąkę gryczaną. Wymieszac. Wsypac mąkę pszenną i wlewac stopniowo tyle zimnej wody aby cisto miało kosystencję gęstej śmietany.. Posolic i dodac drożdze roztarte z odrobiną cukru. Wyrobic i zostawic w cieple do wyrośnięcia. Ciasto przełożyc do wysmarowanej formy i piec około godziny w temp. 190 stopni. Podawac gorącą, polaną roztopionym masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

KasiaK90 23.01.2012 15:06
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat