Gruszkowe babeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 czubata szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    100 gram
  • cukier

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    16 gram
  • sól

    szczypta
  • jajko

    2
  • gruszka

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiać. Masło utrzeć mikserem z cukrami, kolejno dodawać jajka. Dodać mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta.

Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym przypadku posmarować masłem i posypać bułką tartą), nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.

Babeczki wyjąć z formy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 25.02.2016 13:58
pięknie wyglądają, po prostu kuszą
paula191919 23.05.2015 12:14
Musze je któregoś dnia sama zrobić.:D
Margo1 20.05.2015 08:40
Bardzo ładnie wyszły
ilka01 17.05.2015 13:29
pychota :)
Wacław 17.05.2015 11:08
znakomite babeczki
Damiano 17.05.2015 08:48
świetna babeczka
cukiereczek 17.05.2015 07:46
piękne babeczki
magda1976 17.05.2015 00:07
Super babeczki
misia53 16.05.2015 23:37
śliczne babeczki
Iwusia 16.05.2015 23:30
bardzo fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat