Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowa pianka z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mleko skondensowane niesłodzone 200 g
sok z cytryny 2 łyżki
woda 2 szklanki
cukier 1 łyżka
galaretka gruszkowa 2 opakowania
Cynamon mielony Prymat 3 łyżeczki
herbatniki 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowa pianka z jabłkami

Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i umieścić w rondelku. Skropić je sokiem z cytryny, dodać 1/2 szklanki wody, cukier, cynamon do smaku. Całość zagotować i dusić na małym ogniu kilka minut. Po zdjęciu z palnika - dodać do jeszcze gorących jabłek gruszkową galaretkę i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody - wystudzić. Mleko skondensowane przelać do miski i miksować 3 minuty. Kiedy się spieni dodawać strużką chłodną galaretkę gruszkową przez cały czas miksując.

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Układać w niej kolejno: połowa piany-herbatniki-połowa jabłek-herbatniki-piana-herbatniki-jabłka-herbatniki.

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udekorować zmielonym cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 17.09.2012 15:29
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak