GRUSZKI Z CZEKOLADĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szkl
  • cytryna

    1 szt
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • śmietanka kremowa

    1/2 szkl
  • lody bakaliowe

    wg.uznania
  • gruszki

    4 twarde
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać ze skórki i pozostawić ogonki.Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.Zagotować 1 litr wody z cukrem i cukrem waniliowym.Do syropu włożyć gruszki i gotować na małym ogniu ok.10 minut.Mają być lekko twarde.Czekoladę połamać i roztopić w rondelku,podlać kilkoma łyżkami wody,podgrzewać aż się rozpuści.Do przestudzonej czekolady dodać śmietankę i wymieszać.Gruszki postawić na talerzykach ogonkiem do góry i polać czekoladowym sosem.Podawać z dodatkiem gałki lodu.Pyyyyyyszne

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 08.10.2013 10:44
pyszny deser :-)
kate.500 13.07.2013 23:12
pyszne gruszki
Rybciia 05.07.2013 00:02
oj to musi być pyszne :-)
berys18 03.03.2013 10:33
z chęcią bym spróbowała
Pani Domu 21.01.2013 09:15
fajny pomysł
Dorian 20.01.2013 13:26
super
MagdaXXX 04.12.2012 17:51
uwielbiam takie desery
Ada-Gaba 19.11.2012 07:41
pycha
Krystyna32 26.10.2012 11:23
extra
Łukasz15 11.10.2012 16:19
Ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat