Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w zalewie z goździkami i miętą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier 1 szklanka
woda 0,5 litra
mięta liście 1 garść
Goździki całe Prymat 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w zalewie z goździkami i miętą

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy gruszki. Obieramy je ze skórki i wydrążamy środki. Ja przygotowałam gruszki w sposób przedstawiony na zdjęciu ponieważ służą mi one do deserów, wgłębienia umożliwiają mi umieszczanie w nich różnych dodatków.
Krok 1 - Gruszki w zalewie z goździkami i miętą  foto
2
Do garnka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy miętę i goździki. Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie wyławiamy miętę i goździki.
Krok 2 - Gruszki w zalewie z goździkami i miętą  foto
3
W zalewie umieszczamy gruszki i gotujemy ok 5 min. Przekładamy do czystych wyparzonych słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Słoiki stawiamy do góry nogami i studzimy.
Krok 3 - Gruszki w zalewie z goździkami i miętą  foto
4
Tak przygotowane gruszki przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Używamy do deserów lub dań wytrawnych. SMACZNEGO!
Krok 4 - Gruszki w zalewie z goździkami i miętą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 27.06.2014 17:58
smaczne zapasy
gibli 24.05.2014 16:26
muszą być smaczne)
monika141 15.05.2014 15:19
fajny pomysł na gruszki z miętą ,na pewno są pyszne
adelajda 14.05.2014 10:16
dobre gruszki
Stenka 13.05.2014 21:17
pyszne takie gruszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak