Gruszki w kubraczku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    400 gram
  • mleko

    0,5 szklanki
  • margaryna

    80 gram
  • drożdże

    4 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    szczypta

DODATKOWO

  • cynamon Prymat

    do posypania
  • gruszki

    9 sztuk
  • jajko

    do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gruszki w kubraczku foto
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Zarabiamy jeszcze około 5 minut . Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Gruszki w kubraczku foto
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy cynamonem i dzielimy na pasy o szerokości równej wysokości gruszek .
Krok 3 - Gruszki w kubraczku foto
Gruszki obieramy pozostawiając ogonki. Ścinamy także delikatnie dół by stały.
Krok 4 - Gruszki w kubraczku foto
Obrane gruszki okręcamy w drożdżowe pasy. Miejsce łączenia ciasta smarujemy jajkiem.
Krok 5 - Gruszki w kubraczku foto
Okręcone gruszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na przygotowanej blaszce. Część można także posypać kruszonką.
Gruszki pieczemy około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia, jeśli góra nam się szybko zarumieni przykrywamy ją złotkiem. Całość pieczemy dalej.
Jadwiga/Jaga85
Ciasto wychodzi miękkie, gruszki są słodkie i soczyste, a w tle wyczuwalny jest cynamon. Polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 12.12.2015 07:37
Bardzo smaczna propozycja na deser :)
Wiesława1 11.12.2015 19:10
super deserek
Janina 11.12.2015 15:51
Świetny deserek;))
Damiano 11.12.2015 09:13
fajny przepis
gusia1000 11.12.2015 01:03
Fajna słodkość.
norweska20 10.12.2015 21:49
smakowity i apetyczny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat