Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w kubraczku

5.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 400 gram
mleko 0,5 szklanki
margaryna 80 gram
drożdże 4 dag
cukier 3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól szczypta

DODATKOWO

cynamon Prymat do posypania
gruszki 9 sztuk
jajko do smarowania

Porada

Ciasto wychodzi miękkie, gruszki są słodkie i soczyste, a w tle wyczuwalny jest cynamon. Polecam!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w kubraczku

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Zarabiamy jeszcze około 5 minut . Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Gruszki w kubraczku foto
2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy cynamonem i dzielimy na pasy o szerokości równej wysokości gruszek .
Krok 2 - Gruszki w kubraczku foto
3
Gruszki obieramy pozostawiając ogonki. Ścinamy także delikatnie dół by stały.
Krok 3 - Gruszki w kubraczku foto
4
Obrane gruszki okręcamy w drożdżowe pasy. Miejsce łączenia ciasta smarujemy jajkiem.
Krok 4 - Gruszki w kubraczku foto
5
Okręcone gruszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na przygotowanej blaszce. Część można także posypać kruszonką.
Gruszki pieczemy około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia, jeśli góra nam się szybko zarumieni przykrywamy ją złotkiem. Całość pieczemy dalej.
Krok 5 - Gruszki w kubraczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.12.2015 07:37
Bardzo smaczna propozycja na deser :)
Wiesława1 11.12.2015 19:10
super deserek
Janina 11.12.2015 15:51
Świetny deserek;))
Damiano
Damiano 11.12.2015 09:13
fajny przepis
gusia1000 11.12.2015 01:03
Fajna słodkość.
norweska20 10.12.2015 21:49
smakowity i apetyczny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak