Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w kakaowym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 3 szt.
cukier 10 dag
mleko 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
powidła

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w kakaowym sosie

Wykonanie:
Gruszki obrać, przekroić na połówki i usunąć nasiona. Zagotować ½ szklanki wody z 5 dag cukru, włożyć gruszki, ugotować na półmiękko i ostudzić. Następnie gruszki ułożyć na półmisku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością mleka, resztę mleka zagotować i dodać zawiesinę mączną i stale mieszając zagotować. Żółtko utrzeć z resztą cukru, połączyć z powstałym budyniem, dodać syrop z gruszek, kakao i dobrze wymieszać i zagotować. Gdy masa zgęstnieje, polać gruszki, ostudzić i przybrać powidłem lub świeżymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 08.10.2015 18:59
fajny pomysł
JulkaTomeczek 08.10.2015 13:37
pięknie wyglądają
Joannasz3190 08.10.2015 13:05
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak