Gruszki pieczone z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    4 szt
  • masło

    50 g
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • sok z cytryny

  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, w międzyczasie ucieram ser z masłem dodaję posiekane orzechy (kilka można zostawić do dekoracji). Gruszki obieram ze skóry, kroję na pół. Za pomocą łyżeczki do drążenia owoców (może też być zwykła łyżeczka) usuwam gniazda nasienne. Skrapiam owoce sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i w powstałe otwory po usuniętych gniazdach nasiennych nakładam farsz serowo-orzechowy.

Gruszki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie otwieram naczynie i podpiekam jeszcze 3-4 minuty – podaję ciepłe, posypane zieloną pietruszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 12.12.2014 15:15
Ale te gruszki pysznie wyglądają.
Wiesława1 12.12.2014 12:36
uwielbiam gruszki w każdym wydaniu
dollce 12.12.2014 11:45
Fajne połączenie, muszę spróbować
Mniam 12.12.2014 11:42
Idealne połączenie smaków. Bardzo mi takie odpowiada :)
IZABELA29 12.12.2014 11:10
ale elegancko
Anna169Hosz 12.12.2014 10:47
Idealna przekąska!
Malinka 12.12.2014 09:13
Połączenie smaków - idealne!
engie23 12.12.2014 08:55
fajnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat