Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka po słowińsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 szklanki
cukier 4 łyżki
ryż 1 szklanka
mleko 2 szklanki
pomarańcza 1 sztuka
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
cytryna 1/2 sztuki
gruszki 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka po słowińsku

Wodę z cukrem (3 łyżki) i sokiem z cytryny (z 1/2 cytryny) zagotować. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki i wyciąć delikatnie gniazda nasienne. Gotować w syropie aż zmiękną. Następnie wyjąć i ostudzić.

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru (1 łyżka). Gdy ryż będzie już prawie ugotowany dodać otartą skórkę z pomarańczy i odrobinę cynamonu. Wymieszać i dogotować do końca.

Tak przygotowany ryż układamy porcjami na talerzu. Układamy na nim gruszkę z syropu. Całość można polać delikatnie czekoladą. Deser smakuje na ciepło i zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 25.02.2015 14:19
na pewno zrobię
jola91 04.02.2015 22:48
Rewelacyjny deserek :)
Lucan 04.02.2015 21:33
Ciekawe, ale czy nie za słodkie?
Bernadeta1 04.02.2015 20:49
super deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak