Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka francusko - bawarska

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 1 szt
boczek wędzony 1 plaster
ser pleśniowy niebieski 5 dag
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka francusko - bawarska

Zainspirował mnie klasyczny francuski deser ,poires belle Helene, na który składają się gruszki gotowane w syropie. Ponieważ należymy do Unii Europejskiej, pomyślałem, że dodam bawarski boczek i będzie "deser jednoczący" narody Europy. Mój mały wkład w europejską przyjaźń.


Gruszkę obrać, przepołowić, lekko obgotować.
Wydrążyć małą łyżeczką środki gruszek i napełnić serem pleśniowym typu blue.
Złożyć połówki i owinąć boczkiem. Żeby się trzymały razem spiąć wykałaczką.
Opiec w piekarniku z termoobiegiem w temp.200 stop., aż boczek się przypiecze.
Jako sos proponuję odrobinę sosu sojowego kikkoman.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 05.11.2013 12:12
Odważne, ale pewnie nieźle smakuje :)
Ewa 05.11.2013 12:00
Fajna kompozycja smakowa i wizualna !
Magula 05.11.2013 11:12
Bardzo ładnie podana, aczkolwiek dziwne połączenie smaków
Patriszja
Patriszja 05.11.2013 11:07
moja mama takie uwielbia
Bogusiaz 05.11.2013 11:06
gruszka w takim wydaniu-pycha:)
Paolcia 05.11.2013 11:03
ładnie wygląda i smkuje pewnie rewelacyjnie :)
Ania321 05.11.2013 10:24
ciekawe połączenie smaków :)
bogusia19 05.11.2013 10:06
smakowicie wygląda
dodi 05.11.2013 09:07
ale pięknie podane
Kuchenka 05.11.2013 09:02
fajne, ciekawe jak smakuje?
aisoglam 05.11.2013 09:01
Fajnie wygląda ta gruszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak