Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Budyń jaglany:
-
mleko kokosowe
400 ml -
kasza jaglana
0.5 szklanki
Krem czekoladowy:
-
awokado
1 sztuka -
cytryna
0.5 sztuki -
gorzka czekolada
50 gramów
Pozostałe:
-
kaki
1 sztuka -
dżem truskawkowy
1 łyżka -
jogurt bałkański
2 łyżki -
gruszka
1 sztuka -
wafelek
1 sztuka -
mandarynki
3 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Dietetyczny deser kasza-awokado-kaki
Budyń:
Kaszę jaglaną płuczę zimną wodą, przekładam do garnka, wlewam 400 ml mleczka i 100 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka ale nie mieszam. Jeszcze ciepłą miksuję blenderem na gładki budyń.
Krem:
Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę lekko. Awokado wydrążam, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję czekoladę płynną i miksuję blenderem.
Kaki obieram i miksuję blenderem.
Do pucharków przekładam budyń, na to krem czekoladowy, kolejna porcja budyniu, mus kaki, kawałki mandarynek obrane z błonek. Dodaję cząstki zgrilowanej gruszki, jogurt, dżem, cytrynę, kaki pokrojone, wafel.
Komentarze (2)