Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek

Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mleko kokosowe

    1.5 szklanki
  • nasiona chia

    4 łyżeczki

Mus:

  • jabłko

    1 sztuka
  • gruszka

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją  (najlepiej odstawić na noc).
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny, aby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus. Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat