Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mleko kokosowe
1.5 szklanki -
nasiona chia
4 łyżeczki
Mus:
-
jabłko
1 sztuka -
gruszka
1 sztuka -
sok z cytryny
0.5 sztuki -
cukier
3 łyżki -
cynamon
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek
Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją (najlepiej odstawić na noc).
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny, aby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus. Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się