Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto półfrancuskie
-
mąka pszenna typ 450
450 g -
margaryna
200 g -
jajko
2 szt -
mleko ciepłe
115 ml -
drożdże świeże
25 g -
cukier
1/2 łyżeczki -
sól
1/2 łyżeczki
Składniki na krem czekoladowo orzechowy (wersja na słodko)
-
czekolada mleczna
100 g -
orzechy włoskie
100 g
Składniki na nadzienie (wersja na słono)
-
czekolada gorzka
50 g -
ser pleśniowy niebieski
100 g -
orzechy włoskie
20 g
Dodatkowo
-
jajko
1 szt -
mleko 3,2%
2 łyżki -
płatki migdałowe
3 łyżki -
ziarna sezamu
2 łyżki -
cukier puder
-
mąka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mielone orzechy i mieszamy.
Przygotowanie nadzienia:
Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.

Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.

Na trójkąty nakładamy w zależności od wersji, którą wybraliśmy albo krem( po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego, albo nadzienie z sera pleśniowego Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy płatkami migdałowymi lub sezamem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)