Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto półfrancuskie

  • mąka pszenna typ 450

    450 g
  • margaryna

    200 g
  • jajko

    2 szt
  • mleko ciepłe

    115 ml
  • drożdże świeże

    25 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki

Składniki na krem czekoladowo orzechowy (wersja na słodko)

  • czekolada mleczna

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g

Składniki na nadzienie (wersja na słono)

  • czekolada gorzka

    50 g
  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • orzechy włoskie

    20 g

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • mleko 3,2%

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • cukier puder

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono foto
Przygotowanie kremu:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mielone orzechy i mieszamy.

Przygotowanie nadzienia:

Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.
Krok 2 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono foto
Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:

Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.
Krok 3 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono foto
Przygotowanie rogalików:

Na trójkąty nakładamy w zależności od wersji, którą wybraliśmy albo krem( po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego, albo nadzienie z sera pleśniowego Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy płatkami migdałowymi lub sezamem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zabcia117 06.12.2014 13:17
Muszą być znakomite:)
Ola1984 05.12.2014 10:44
Świetnie wyglądają i na pewno są pyszne.
mysza75 05.12.2014 10:40
jakie pyszne roagliki
Wiktoria29 05.12.2014 09:44
fajny pomysł na nadzienie
ben-ka 05.12.2014 09:41
Jakie apetyczne!!! nic tylko jeść i jeść:)
Ali 05.12.2014 09:37
Wygląda niesamowicie :)
Konczi 05.12.2014 09:14
świetne rogaliki
aginaa 05.12.2014 08:53
smaczne rogaliki
Malinka 05.12.2014 08:47
Bardzo apetycznie się prezentują!
Edith85 05.12.2014 07:57
wyglądają rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat