Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto półfrancuskie

mąka pszenna typ 450 450 g
margaryna 200 g
jajko 2 szt
mleko ciepłe 115 ml
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Składniki na krem czekoladowo orzechowy (wersja na słodko)

czekolada mleczna 100 g
orzechy włoskie 100 g

Składniki na nadzienie (wersja na słono)

czekolada gorzka 50 g
ser pleśniowy niebieski 100 g
orzechy włoskie 20 g

Dodatkowo

jajko 1 szt
mleko 3,2% 2 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki
ziarna sezamu 2 łyżki
cukier puder
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono

Kroki postępowania

1
Przygotowanie kremu:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mielone orzechy i mieszamy.

Przygotowanie nadzienia:

Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.
Krok 1 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono foto
2
Przygotowanie ciasta półfrancuskiego:

Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.
Krok 2 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono foto
3
Przygotowanie rogalików:

Na trójkąty nakładamy w zależności od wersji, którą wybraliśmy albo krem( po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego, albo nadzienie z sera pleśniowego Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy płatkami migdałowymi lub sezamem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Krok 3 - Półfrancuskie rogaliki na słodko i słono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zabcia117 06.12.2014 13:17
Muszą być znakomite:)
Ola1984 05.12.2014 10:44
Świetnie wyglądają i na pewno są pyszne.
mysza75 05.12.2014 10:40
jakie pyszne roagliki
Wiktoria29 05.12.2014 09:44
fajny pomysł na nadzienie
ben-ka 05.12.2014 09:41
Jakie apetyczne!!! nic tylko jeść i jeść:)
Ali 05.12.2014 09:37
Wygląda niesamowicie :)
Konczi 05.12.2014 09:14
świetne rogaliki
aginaa 05.12.2014 08:53
smaczne rogaliki
Malinka 05.12.2014 08:47
Bardzo apetycznie się prezentują!
Edith85 05.12.2014 07:57
wyglądają rewelacyjnie
norweska20 05.12.2014 00:02
przecudne i przesłodkie
MałaMi89 04.12.2014 23:39
Ojej - zgłodniałam na sam widok :)
Iwusia 04.12.2014 23:11
super rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak