Groszek zielony z wedzonym boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek

    50 dag
  • cebula

    2 szt
  • boczek wędzony

    15 dag
  • pomidor

    2 szt
  • mąka

    1 łyzka
  • olej

    1 łyżka
  • zielenina

    2 łyzki
  • sól

    do smaku
  • przyprawa Przyprawa do zup Kucharek-

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojony boczek wytopić na oleju, skwarki wyjąć na tależyk. Na tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, pomidory obrać ze skorki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić około 10 min. Świeży groszek wsypać do wody i gotować około 6 minut, dodajac pół łyżeczki cukru, odcedzić, wsypać do sosu,dodać paprykę, wymieszać. Przyprawić do smaku przyprawą do zup w płynie. Posypać skwarkami z boczku i zieleniną. Podawać z ziemniakami i porcją miesa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 06.12.2013 00:13
takiej potrawy nie jadłam ale kusi smakiem i wyglądem
jeta72 28.02.2013 22:06
ciekawy przepis :-)
Angelika10 30.08.2012 01:55
super
olkaaa 06.05.2012 13:57
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat