Groszek z marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    600 g
  • groszek mrożony

    400 g
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    1/4 szklanki
  • woda

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • sól do smaku

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na małym ogniu rozpuścić masło. Następnie do masła dodać marchewkę, obtoczyć ją w maśle, dodać 1/4 szklankę zimnej wody i dusić na małym ogniu. Kiedy marchewka będzie miękka dodać groszek do rondelka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić na małym ogniu, aż groszek zmięknie. Do sześciu łyżek wody dodać trzy łyżki mąki i dobrze wymieszać. Następnie rondel odstawić na bok i dodać do niego mąkę z wodą. Całość dobrze wymieszać i położyć na ogniu. Potrawę cały czas mieszając gotować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 31.08.2013 10:36
lubie do obiadu!
Alex_M 14.06.2013 09:02
uwielbiam taka do obiadu!
caralajna 30.05.2013 21:45
proste i ponadczasowe, nigdy mi się nie znudzi ta jarzynka :)
gosia56 26.05.2013 13:20
bardzo lubię taki dodatek do obiadu pycha
adelajda 21.05.2013 20:03
bardzo lubię jako dodatek do potrawki
Zdzisław 21.05.2013 19:41
lubię do mielonych na obiad
Megg 21.05.2013 14:33
lubię taki, pycha :)
Rossie 21.05.2013 14:24
najlepsze do obiadku :)
IwonaDD 21.05.2013 14:11
uwielbiam do pieczonych udek :)
idealme 21.05.2013 13:33
uwielbiam :) pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat