Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
200 g -
groszek cukrowy
100 g -
czosnek ząbki
3 sztuki -
ocet balsamiczny
2 łyżki -
soczewica
1 szklanka -
cebula
1/2 sztuki -
oliwa
6 łyżek -
sól i pieprz
do smaku -
natka pietruszki
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Groszek cukrowy z pieczarkami
Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy z oliwek i usmaż cebulę na złocisty kolor. Na oddzielnej patelni smaż pieczarki na pozostałej oliwie. Dodaj czosnek i smaż całość, a po ok. 3 min. (pieczarki powinny się lekko zarumienić) dodaj ocet balsamiczny i wymieszaj składniki. Do pieczarek dodaj ugotowany groszek cukrowy. Całość oprósz solą i pieprzem.
Do ugotowanej soczewicy dodaj usmażoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Oprósz soczewicę pieprzem i wymieszaj.
Sałatkę pieczarkową podawaj na ciepło, w towarzystwie soczewicy:)
Komentarze (1)