grochówka nieżołnierska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1.5 l
  • słodka śmietanka

    200 ml
  • czosnek

    2 szt
  • ser cheddar

    200 g
  • sól

    1 1
  • pieprz

    1 1
  • groch

    300 łuskany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch namoczyć w zimnej wodzie minimum i godz.wodę wylać ,groch opłukać.Wlać 1,5 litra wody,dodać pół łyżeczki soli i przeciśnięty przez praskę czocnek.Gotować aż groch będzie miekki .W tym czasie pokroić w małą kostkę hleb,rozgrzać oliwę na patelni,włożyć pokrojony w plasterki czosnek.Przesmażyć czosnek aż się zarumieni,wyjąć i wyrzcić.Na oliwe włożyc kostki chleba i usmażyć.Zmiksowa zupę.Dodać smietankę i podgrzać.Ser pokroić w małą kostkę.Żupę zdjąć z ognia wrzucić ser i wymieszać aż ser zozpuści sie w długie nitki.Podawać z grzankami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zbysio 16.03.2012 13:48
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat