Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch połówki 500 gram
kiełbasa z dzika 1 pętko
boczek wędzony 250
włoszczyzna (bez kapusty) 1 duży pęczek
marchew 2 duże
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól i pieprz
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 7
ziele angielskie kilkanście
ziemniaki 5 dużych

Porada

Pamiętajmy, aby majeranek dodawać na końcu.

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie

Kroki postępowania

1
Groch namaczamy na noc. Na drugi dzień, gotujemy go w dużym garnku, przynajmniej 5 litrowym. Gdy zacznie się gotować, na wodzie pojawi się piana, zdejmujemy ją kilka razy aż przestanie się pojawiać.
Dodajemy boczek w kawałku, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 1 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto
2
Gotujemy około pół godziny, wyjmujemy boczek, gdy ostygnie, kroimy go w kostkę i podsmażamy, dodajemy z powrotem do zupy. Marchew kroimy w plasterki i również dodajemy do zupy. Czosnek obieramy przecinamy ząbki na pół i dorzucamy.
Krok 2 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto
3
Kiełbasę z dzika kroimy w plastry i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, gdy groch się już rozpadnie dodajemy je i gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto
4
Na końcu dodajemy majeranek i wyłączamy zupę. Można go dodać nawet po wyłączeniu zupy, unikniemy w ten sposób wzdęć.
Podajemy ze świeżym pieczywem, lub zapiekanymi grzankami.
Krok 4 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 25.08.2015 11:09
mniam,wyobrażam sobie jej zapach i smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak