Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie

Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groch połówki

    500 gram
  • kiełbasa z dzika

    1 pętko
  • boczek wędzony

    250
  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 duży pęczek
  • marchew

    2 duże
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • czosnek

    2 ząbki
  • liście laurowe Prymat

    7
  • ziele angielskie

    kilkanście
  • ziemniaki

    5 dużych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto
Groch namaczamy na noc. Na drugi dzień, gotujemy go w dużym garnku, przynajmniej 5 litrowym. Gdy zacznie się gotować, na wodzie pojawi się piana, zdejmujemy ją kilka razy aż przestanie się pojawiać.
Dodajemy boczek w kawałku, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 2 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto
Gotujemy około pół godziny, wyjmujemy boczek, gdy ostygnie, kroimy go w kostkę i podsmażamy, dodajemy z powrotem do zupy. Marchew kroimy w plasterki i również dodajemy do zupy. Czosnek obieramy przecinamy ząbki na pół i dorzucamy.
Krok 3 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto
Kiełbasę z dzika kroimy w plastry i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, gdy groch się już rozpadnie dodajemy je i gotujemy do miękkości.
Krok 4 - Grochówka na dziczyźnie i wieprzowinie foto
Na końcu dodajemy majeranek i wyłączamy zupę. Można go dodać nawet po wyłączeniu zupy, unikniemy w ten sposób wzdęć.
Podajemy ze świeżym pieczywem, lub zapiekanymi grzankami.
agaK.
Pamiętajmy, aby majeranek dodawać na końcu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aleksandra/Olcia

25.08.2015 11:09
mniam,wyobrażam sobie jej zapach i smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat