Grochowe pierogi z kozim serem

Grochowe pierogi z kozim serem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    500 gramów
  • kozi ser (roladka)

    300 gramów
  • mąka pszenna

    300 gramów
  • mąka

    200 gramów
  • wrzątek

    350 mililitrów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • cebula szalotka

    4 sztuki
  • oliwa

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.

Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mąki mieszamy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.

Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie.

Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy mąki z grochu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat