Grochówa

Grochówa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groch

    800 g
  • żeberka wieprzowe

    600 g
  • wędzone zeberka

    150 g
  • cebula

    1
  • włoszczyzna

    1
  • ziemniaki

    4
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Grochówa

Kroki postępowania

Krok 1 - Grochówa foto
Żeberka kroimy co jedną lub dwie kości. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy ok. 40 minut.
Krok 2 - Grochówa foto
Na patelni podsmażamy cebulkę z pokrojonymi wędzonymi żeberkami i dodajemy je do zupy.
Krok 3 - Grochówa foto
Na tarce ścieramy włoszczyznę i wkładamy je do garnka oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Krok 4 - Grochówa foto
Następnie dodajemy opłukany groch i gotujemy następne 40 minut, co jakiś czas mieszamy.
Krok 5 - Grochówa foto
Gotujemy jeszcze 20 minut. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Marta Ryżek-Kalkowska 20.09.2016 17:04
Smacznie u ciebie :)
w mojej kuchni 18.03.2015 12:53
pyszne danie do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat