Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną

Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • drożdże suche

    2 łyżeczki
  • woda ciepła

    50 ml
  • mąka tortowa

    50 dag
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • serwatka

    250 ml (lub woda)

Dodatkowo

  • suszone pomidory

    3 szt. (w oleju)
  • cebula prażona

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka (spod pomidorów)
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Drożdże rozpuścić w wodzie (gdy ktoś używać będzie tylko wody – w 50 ml) i odstawić na 5 minut. Powinny się spienić.
Krok 2 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Do miski robota przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Wlać oliwę, podgrzaną lekko serwatkę (lub wodę) i gotowy rozczyn.
Krok 3 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 8 minut, po czym na wysokich przez 2 minuty. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić. Gdyby było za twarde dodać odrobinę wody. Wyrabiając ręcznie należy zagniatać również prze 10 minut.
Krok 4 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Gotowe przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
Krok 5 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Przełożyć do miseczki. Osobno wymieszać cebulę z olejem, którym zalane były pomidory. Dodatek ziół z owej zalewy będzie bardzo pożądany.
Krok 6 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Ciasto wyjąć i podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać pomidory razem z olejem, który puściły – resztki oleju z miski po prostu zgarnąć kawałkiem ciasta – i zagnieść wrabiając całość. Trzeba będzie i tak wyjąć ciasto z miski i przez chwilę wrobić niesforne pomidory ręcznie...
Krok 7 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Do drugiej dodać cebulkę i powtórzyć operację.
Krok 8 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Natłuścić dwie blachy. W tym momencie przydatna będzie jedna, ale przygotowane grissini do pieczenia wymagać będą dwóch.
Krok 9 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty grubości 1 cm i długości mniej więcej 15 cm. Szerokość nie ma znaczenia, byleby boki były w miarę równe.
Krok 10 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Przykryć czystą ściereczką i folią spożywczą i odstawić na 1,5-2 godziny (w zależności od pory roku lub po prostu temperatury otoczenia).
Krok 11 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Nagrzać piekarnik do 240°C.
Każdy kawałek ciasta pokroić wzdłuż na 7-8 pasków. Świetnie sprawdza się proste radełko lub okrągły nóż do pizzy, ale ostry zwykły zda egzamin.
Krok 12 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Każdy pasek złapać za końce i rozciągnąć na długość blachy i ułożyć na niej.
Krok 13 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
Piec 8-10 minut w zależności od tego jak lubimy wypieczone.
borgia
Zamiast serwatki można dodać wodę w takiej samej ilości. Prócz oliwy dodany olej jest spod pomidorów. Można zrobić całość w jednym smaku - podwajając ilość dowolnego dodatku.

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

24.08.2016 22:26
Fajna przekąska

borgia

21.02.2016 18:09
Jutro postaram się coś lekkiego zrobić :D

misia53

21.02.2016 17:49
Oj Ewcia , Twoje przepisy wzmagają u mnie apetyt , ponosisz odpowiedzialność za moja nadwagę hihi....

sliwka

21.02.2016 14:59
Smaczniutkie;)))

kd045

21.02.2016 12:39
wygląda na pyszne ;];]

Madzik239

21.02.2016 11:20
Fajna przekąska..polecam

dom-agi

21.02.2016 09:25
Bardzo apetyczne!

Ola1984

21.02.2016 09:01
Uwielbiam grissini :) Najlepsza przekąska :)

Futka

21.02.2016 08:58
Świetne i niezwykle smaczne paluchy :)

Maridka19

21.02.2016 05:32
Musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat