Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże suche 2 łyżeczki
woda ciepła 50 ml
mąka tortowa 50 dag
sól 1 płaska łyżeczka
oliwa 2 łyżki
serwatka 250 ml (lub woda)

Dodatkowo

suszone pomidory 3 szt. (w oleju)
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki
olej 1 łyżka (spod pomidorów)
tłuszcz do formy

Porada

Zamiast serwatki można dodać wodę w takiej samej ilości. Prócz oliwy dodany olej jest spod pomidorów. Można zrobić całość w jednym smaku - podwajając ilość dowolnego dodatku.

Przepis i sposób przygotowania na: Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie (gdy ktoś używać będzie tylko wody – w 50 ml) i odstawić na 5 minut. Powinny się spienić.
Krok 1 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
2
Do miski robota przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Wlać oliwę, podgrzaną lekko serwatkę (lub wodę) i gotowy rozczyn.
Krok 2 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
3
Wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 8 minut, po czym na wysokich przez 2 minuty. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno się kleić. Gdyby było za twarde dodać odrobinę wody. Wyrabiając ręcznie należy zagniatać również prze 10 minut.
Krok 3 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
4
Gotowe przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
Krok 4 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
5
Przełożyć do miseczki. Osobno wymieszać cebulę z olejem, którym zalane były pomidory. Dodatek ziół z owej zalewy będzie bardzo pożądany.
Krok 5 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
6
Ciasto wyjąć i podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać pomidory razem z olejem, który puściły – resztki oleju z miski po prostu zgarnąć kawałkiem ciasta – i zagnieść wrabiając całość. Trzeba będzie i tak wyjąć ciasto z miski i przez chwilę wrobić niesforne pomidory ręcznie...
Krok 6 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
7
Do drugiej dodać cebulkę i powtórzyć operację.
Krok 7 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
8
Natłuścić dwie blachy. W tym momencie przydatna będzie jedna, ale przygotowane grissini do pieczenia wymagać będą dwóch.
Krok 8 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
9
Kawałki ciasta rozwałkować na prostokąty grubości 1 cm i długości mniej więcej 15 cm. Szerokość nie ma znaczenia, byleby boki były w miarę równe.
Krok 9 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
10
Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Przykryć czystą ściereczką i folią spożywczą i odstawić na 1,5-2 godziny (w zależności od pory roku lub po prostu temperatury otoczenia).
Krok 10 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
11
Nagrzać piekarnik do 240°C.
Każdy kawałek ciasta pokroić wzdłuż na 7-8 pasków. Świetnie sprawdza się proste radełko lub okrągły nóż do pizzy, ale ostry zwykły zda egzamin.
Krok 11 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
12
Każdy pasek złapać za końce i rozciągnąć na długość blachy i ułożyć na niej.
Krok 12 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto
13
Piec 8-10 minut w zależności od tego jak lubimy wypieczone.
Krok 13 - Grissini z suszonymi pomidorami lub cebulką zapiekaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.08.2016 22:26
Fajna przekąska
borgia 21.02.2016 18:09
Jutro postaram się coś lekkiego zrobić :D
misia53 21.02.2016 17:49
Oj Ewcia , Twoje przepisy wzmagają u mnie apetyt , ponosisz odpowiedzialność za moja nadwagę hihi....
sliwka 21.02.2016 14:59
Smaczniutkie;)))
kd045 21.02.2016 12:39
wygląda na pyszne ;];]
Madzik239 21.02.2016 11:20
Fajna przekąska..polecam
dom-agi 21.02.2016 09:25
Bardzo apetyczne!
Ola1984 21.02.2016 09:01
Uwielbiam grissini :) Najlepsza przekąska :)
Futka 21.02.2016 08:58
Świetne i niezwykle smaczne paluchy :)
Maridka19 21.02.2016 05:32
Musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak