GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser żółty

    50 gram
  • oliwki czarne Smak

    10 szt
  • mąka tortowa

    250 gram
  • oliwa

    6 łyżek
  • cukier

    1/4 łyżeczki
  • woda letnia

    150 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
Do miski przesiać mąkę wraz z cukrem solą i łyżeczką drożdży w proszku,dodać letnią wodę i 3 łyżki oliwy.Zagnieść ciasto w połowie zagniatania dodać pokrojone w drobną kostkę czarne oliwki i ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach.Ja dodałam ser długo dojrzewający, nasz polski,ale można dodać też inny wg.własnego gustu.Zagniatać ciasto dalej aż ser i oliwki równomiernie się rozłożą a ciasto będzie gładkie i elasytczne.
Krok 2 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
Tak przygotowane ciasto zostawić w misce,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 25-20 minut aby podwoiło swoją objętość.W tym czasie przygotować blachę do pieczenia,wyścielić ją folią aluminiową i posmarować olejem za pomocą pędzelka.
Krok 3 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
Z folii aluminiowej zrobić wałeczki o długości około 15 centymetrów posmarować pozostałą oliwą.Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i partiami wałkować ciasto na grubość około pół centymetra,odcinać nożęm paski o szerokości 1,5 centymetra i rolować w dłoniach.
Krok 4 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
Tak zrolowanym ciastem owijać natłuszczone oliwą wałeczki z z folii aluminiowej,zostawiając 1/2 długości ciasta nie zwiniętą,tak jak jest pokazane na zdjęciu.
Krok 5 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
Układać przygotowane serpentynki na uprzednio przygotowanej blasze,zachowując odstępy,ułożone posmarować resztą oliwy,posługując się pędzelkiem..Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni(góra-dół),wstawić blaszkę z serpentynkami grissini i piec około 16-18 minut.
Krok 6 - GRISSINI Z SEREM I OLIWKAMI-KARNAWAŁOWE SERPENTYNKI foto
Gotowe grissini-serpentynki wyjąć z piekarnika,ostudzić.Gdy będą zimne wyjąć z nich wałeczki z foli aluminiowej na których były nawinięte,najlepiej to zrobić szybkim ruchem.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 31.03.2014 23:47
ależ pyszności
olkaaa 11.07.2013 07:41
chętnie skorzystam z przepisu
barbara11561 03.07.2013 17:20
pyszna chrupiąca przekąska
mirosława4 01.05.2013 19:02
bardzo apetyczne
misia53 27.04.2013 10:29
świetnie wyglądają
Motorek 27.04.2013 10:28
pyszności...
pestka 13.04.2013 00:19
pięknie wyglądają i wyglądają apetycznie
adelajda 06.04.2013 19:18
ładne i smakowite !
Ewelina38 27.03.2013 13:40
cudnie wyglądają :)
[email protected] 14.03.2013 10:41
ale pysznie to wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat