Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza kukurydziana
250 g -
woda
1 litr -
sól
do smaku -
feta
50-100 g -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do smaku -
czosnek
1 ząbek -
cebula
2-3 plasterki -
pomidory suszone Smak
50-100 g -
szynka parmeńska
3-5 plasterków -
pieczareki całe
1-2 szt -
natka pietruszki
1 szczypta -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku -
anchois
-
ser gouda
20-50 g
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Gotować kilka -kilkanaście minut *
*podczas robienia polenty najlepiej postępować wg wskazówek na opakowaniu,gdyż w sprzedaży dostępne są różne kaszki kukurydziane, niektóre są już odpowiednio przygotowane na parze, inne w stanie surowym tylko po przemiale; polentę można zrobić też z mąki kukurydzianej wtedy trzeba ją gotować na małym ogniu przez około 40 minut pod przykryciem i mieszając co jakiś czas.
Jeśli chcecie ominąć ten punkt można kupić też gotową polentę;
Będą potrzebne do farszu,ale o tym za chwilę;
Połowę wyciętych rombów owinąć plastrem szynki parmeńskiej przed grilowaniem, tak jak na zdjęciu;
* w sezonie można użyć grilowanych borowików, wtedy smak jest naprawdę wyjątkowy;
Komentarze (28)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (18)