Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    250 g
  • woda

    1 litr
  • sól

    do smaku
  • feta

    50-100 g
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    2-3 plasterki
  • pomidory suszone Smak

    50-100 g
  • szynka parmeńska

    3-5 plasterków
  • pieczareki całe

    1-2 szt
  • natka pietruszki

    1 szczypta
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
  • anchois

  • ser gouda

    20-50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Zagotować 1 litr wody wraż z łyżeczką soli.
Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Gotować kilka -kilkanaście minut *

*podczas robienia polenty najlepiej postępować wg wskazówek na opakowaniu,gdyż w sprzedaży dostępne są różne kaszki kukurydziane, niektóre są już odpowiednio przygotowane na parze, inne w stanie surowym tylko po przemiale; polentę można zrobić też z mąki kukurydzianej wtedy trzeba ją gotować na małym ogniu przez około 40 minut pod przykryciem i mieszając co jakiś czas.
Jeśli chcecie ominąć ten punkt można kupić też gotową polentę;
Krok 2 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Gorącą kaszkę rozsmarować na desce pokrytej papierem do pieczenia na wysokość jaka wam odpowiada np. 1 cm, szerokim nożem wyrównać wierzch, boki itp. Odłożyć do wystygnięcia, a potem jeszcze wstawić do lodówki by się dobrze schłodziła;
Krok 3 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Schłodzoną polentę kroić w kawałki do grilowania, forma dowolna, kwadraty, romby, koła, wedle waszej fantazji, ja wyciełam romby;
Krok 4 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Na grilu tradycyjnym czy elektrycznym lub patelni do grilowania, zgrilować pieczarkę pokrojoną wzdłuż, czosnek oraz plastry cebuli.
Będą potrzebne do farszu,ale o tym za chwilę;
Krok 5 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Suszone pomidory wyjąć z zalewy i drobno posiekać, to samo zrobić z filecikami anchois, grilowanym czosnkiem i cebulką;
Krok 6 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Pomidory, cebulkę, czosnek, fileciki połączyć razem, doprawić solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku, dobrze wymieszać;
Krok 7 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Ser feta pokroić w kostkę i również go doprawić ziołami prowansalskimi;
Krok 8 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Wcześniej pokrojoną polentę zgrilować na grilu tradycyjnym lub elektrycznym lub patelni grilowej po kilka minut każdej ze stron;
Połowę wyciętych rombów owinąć plastrem szynki parmeńskiej przed grilowaniem, tak jak na zdjęciu;
Krok 9 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Na kawałki grilowanej polenty bez szynki parmeńskiej kłaść ser feta aromatyzowany ziołami,łyżkę lub dwie pomidorów aramotyzowanych anchois( wcześniej przygotowanych, patrz krok 5 i 6) oraz listek bazyli do dekoracji;
Krok 10 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Na gorącą polentę grilowaną z szynką kłaść plasterek sera gauda, wcześniej zgrilowaną pieczarkę* i posypać natką pietruszki;

* w sezonie można użyć grilowanych borowików, wtedy smak jest naprawdę wyjątkowy;
Krok 11 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Podawać od razu;
Krok 12 - Grilowana polenta po śródziemnomorsku - 2 smaki foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 16.12.2013 13:48
fantastyczny i oryginalny przepis :)
Mati13 04.12.2013 20:25
strasznie mi sie spodobał ten przepis! rewelacja
EmciaPichci 16.11.2013 15:14
mniam mniam :)
[email protected] 09.09.2013 09:19
muszę sam spróbować :)
Kulinarna Ja 06.08.2013 20:09
ciekawe danie!
marta1221 07.07.2013 20:04
ale świetny przepis
aisoglam 06.07.2013 09:25
Świetne danie grillowe!
babajaga1969 03.07.2013 02:46
przepyszne, smaczne
Alex_M 26.06.2013 10:14
chetnie bym sprobowala!
IZABELA29 24.06.2013 13:27
chętnie bym się wprosiła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat