Grillowany tuńczyk z cytryną, kaparami i czarnymi oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tuńczyk świeży

  • tuńczyk

    3 szt
  • oliwa

    50 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki do tuńczyka

  • skórka z cytryny

    2 szt
  • oliwki czarne Smak

    100 g
  • kapary całe Smak

    100 g
  • kolendra

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórę z cytryny pociąć w cienkie paski i zagotować trzykrotnie we wrzącej wodzie. Cytrynę bez skóry kroimy w kostkę i kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru kwaśnego soku .

Czarne oliwki kroimy w paseczki.

Cytrynę, skórkę z cytryny, czarne oliwki oraz odsączone kapary należy zalać w oliwie z oliwek.

Kolendrę (tylko liście) namaczamy w chłodnej wodzie..

Filety z tuńczyka smarujemy oliwą oraz przyprawiamy solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i na rozgrzanej patelni zaczynamy smażyć. Czas grillowania zależy od grubości mięsa (1,5 cm grillować po 1,5 min, z każdej strony). W trakcie grillowania wyciskamy na rybę sok z połowy cytryny.

Tuńczyka po odpowiednim wysmażeniu (powinien być różowy w środku) można wyłożyć na talerz, na tuńczyka kładziemy pokrojone oliwki, kapary, skórkę z cytryny, cytrynę. Dekorujemy listkami kolendry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 24.06.2015 11:11
kusząco wygląda
anilewe13 17.02.2015 09:20
na pewno jest smacyne
Adam/ZUB3R 16.02.2015 22:03
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat