Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś z sosem z porów

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 300 gramów
por 1/4 sztuki
śmietana 18 proc 150 ml
czosnek 1 ząbek
Grill przyprawa klasyczna Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z sosem z porów

Rybę oczyść, opłucz w bieżącej wodzie i posyp z obu stron przyprawami. Odstaw do momentu rozgrzania grilla.

Płyty grilla posmaruj masłem lub oliwą z oliwek. Na dolnej połóż filet z ryby, stroną bez skóry do dołu. Nie zamykaj jeszcze górnej części grilla. Poczekaj aż dolna część ryby się zetnie (widać zbielenie mięsa na przekroju). Zamknij pokrywę i piecz do momentu aż ryba nie będzie surowa (widać na przekroju).

W czasie pieczenia ryby przygotuj sos:
SOS ŚMIETANOWY Z POREM:
Pora pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło, wyciśnij czosnek i smaż przez krótką chwilę. Dodaj pora i smaż razem, aż zmięknie.
Zalej śmietaną i podgrzewaj do zgęstnienia.
Sosem polewaj upieczoną rybę.

Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. ryżem lub tostami.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 08.11.2012 15:11
apetyczny taki grilowany
Malinka 07.11.2012 12:34
Po prostu rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak