Ula

Grillowany łosoś z sosem z porów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    300 gramów
  • por

    1/4 sztuki
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę oczyść, opłucz w bieżącej wodzie i posyp z obu stron przyprawami. Odstaw do momentu rozgrzania grilla.

Płyty grilla posmaruj masłem lub oliwą z oliwek. Na dolnej połóż filet z ryby, stroną bez skóry do dołu. Nie zamykaj jeszcze górnej części grilla. Poczekaj aż dolna część ryby się zetnie (widać zbielenie mięsa na przekroju). Zamknij pokrywę i piecz do momentu aż ryba nie będzie surowa (widać na przekroju).

W czasie pieczenia ryby przygotuj sos:
SOS ŚMIETANOWY Z POREM:
Pora pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło, wyciśnij czosnek i smaż przez krótką chwilę. Dodaj pora i smaż razem, aż zmięknie.
Zalej śmietaną i podgrzewaj do zgęstnienia.
Sosem polewaj upieczoną rybę.

Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. ryżem lub tostami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
natalia.doradca 08.11.2012 15:11
apetyczny taki grilowany
Malinka 07.11.2012 12:34
Po prostu rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat