Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś z pesto miętowo-bazyliowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 350 g
mięta świeża siekana 1/2 szklanki
bazylia świeża 1/2 szklanki
oliwa 100 ml
peski słonecznika prażone 10 g
sól do smaku
pieprz
marynata
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyzka
oliwa 1/3 szklanki
sól do smaku
natka pietruszki 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś z pesto miętowo-bazyliowym

Ja zaczęłam od pesto. Możecie je zrobić w blenderze, ale polecam robić to ręcznie, w moździerzu. Wasz zmysł węchu będzie Wam wdzięczny.

Listki mięty i bazylii myjemy lub czyścimy je za pomocą wilgotnej szmatki , po czym umieszczamy je w blenderze lub moździerzu wraz z pestkami słonecznika, solą i pieprzem. Ucieramy wszystko kilka minut, dodając stopniowo oliwę z oliwek.

Pesto chowamy do lodówki, aby nam nikt go nie pożarł zanim nie przygotujemy łososia :).
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej kawałki łososia, moczymy z obu stron i pozostawiamy w miseczce. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Nie więcej -ponieważ po dłuższym czasie marynowania w soku z cytryny ryba będzie przywierać do patelni. Jeśli potrzebujecie marynować łososia dłużej ( bo np. wstawiacie go do marynaty rano, a chcecie usmażyć go na obiad), wówczas pomińcie sok z cytryny. Wystarczy nim rybkę skropić przed samym smażeniem.

Patelnie grillową rozgrzewamy dość mocno. Kładziemy na nią kawałki łososia-skórą do dołu. Grillujemy tak długo, aż mięso zmieni kolor do 2/3 wysokości. Wówczas rybkę odwracamy, zdejmujemy skórę (powinna odejść bez problemu). Ja tę skórę bardzo lubię usmażoną na chrupko, więc odkładam ją na patelnię, obok łososia i smażę jeszcze chwilę. Rybę smażę około 1,5 minuty.

Podajemy usmażonego łososia razem z pesto. Mnie bardzo pasuje do niego prażony ryż .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 12.03.2014 00:07
Fajny łosoś :-)
EwelinkA_93 08.10.2013 15:34
efekt wyglądu doskonały! musi być pyszne.
Izabela9 18.09.2013 20:19
Bardzo smaczna propozycja :)
Ola1984 24.05.2013 20:16
Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Bardzo pysznie połączyłaś składniki :)
Patty 13.05.2013 23:37
mniam wygląda pysznie
gusia1000 18.04.2013 11:37
Dobra ryba.
Monika-twin 04.04.2013 16:40
łosoś z pesto-bajka
Aannkaa82 04.03.2013 21:30
mniam.. łosoś to jedna z moich ulubionych ryb :)
dwa pokoje z kuchnią 30.12.2012 10:37
ciekawe połączenie smaków :)
Noruas 29.12.2012 22:36
mhmm pycha, pesto idealnie komponuje się z rybą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak