Grillowany łosoś pachnący latem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    500 gram
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • sok pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • miód

    1 łyżka
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • papryczka chilli

    1 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Łososia oprószamy lekko solą i pieprzem.

W miseczce mieszamy składniki marynaty tj. wino, sok pomarańczowy, miód, imbir, posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli – mieszamy, aż do momentu kiedy miód się rozpuści.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum 30 minut.

Zamarynowanego łososia grillujemy od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 31.10.2016 22:47
świetny pomysł na danie z łososia
strzelec02 12.09.2015 16:47
Ale apetyczny.
Krzysztof15 16.06.2015 06:42
smaczny taki łosos
jagoda5913 15.06.2015 17:49
Też podobnie przygotowuję ,pyszne
cukiereczek 15.06.2015 16:34
aż ślinka cieknie
Aannkaa82 15.06.2015 16:22
Pyszna rybka, uwielbiam łososia, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :)
adelajda 15.06.2015 14:37
uwielbiam łososia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat