Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber króliczy

    50 dag
  • prawdziwki

    2 kapelusze
  • cebula

    1/3
  • masło

    1 łyżka
  • bulion

    60 ml
  • sól do smaku

  • papryczki jalapeno

    mielone do smaku
  • olej do smażenia

  • sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Kapelusze zalewamy letnią wodą. Moczymy kilka godzin.
Krok 2 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Z combra króliczego wykrajamy mięso. Kroimy je w plasterki grubości około 1 cm. Rozbijamy palcami i przyprawiamy solą oraz papryką suszoną jalapeno.
Krok 3 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Patelnię grillową smarujemy olejem. Mocno rozgrzewamy i układamy polędwiczki z królika.
Krok 4 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Smażymy kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
Krok 5 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Na zwykłej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy po czym wrzucamy pokrojone kapelusze. Całość smażymy kilka dobrych minut, aż cebulka zmięknie.
Krok 6 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Do wysokiej miarki wlewamy bulion (ja użyłem ugotowanego na kościach króliczych).
Krok 7 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Dodajemy cebulkę wraz z kawałkami kapeluszy prawdziwków.
Krok 8 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Miksujemy blenderem na krem.
Krok 9 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Krok 10 - Grillowany comber króliczy z sosem prawdziwkowym foto
Grillowane comberki polewamy tak przygotowanym sosem. Podałem z grillowanymi ziemniaczkami uprzednio ugotowanymi w mundurkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 03.12.2012 17:26
to szybko Ci rosną te moje średnio rok chowane
IZABELA29 03.12.2012 08:19
tak z 6 miesięcy
ben-ka 02.12.2012 22:36
królikożercy!!!:)
pacpaw 02.12.2012 11:16
@Iza jak długo je chowasz do uboju?
IZABELA29 02.12.2012 10:19
u mnie już młode się urodziły ...będzie co jeść ,,ale wstrętna jestem ha ha ,
ben-ka 01.12.2012 18:17
O! następnego króliczka zjadł:( jak tak dalej pójdzie,to ta rasa będzie zagrożona - nie lepiej go było pogłaskać???
IKrakowianka 27.11.2012 20:10
rewelacja
MAR3STA 25.11.2012 21:40
kolejna pychota, mniam
Mysiunia 25.11.2012 10:47
wykwintny obiadek :)
octo 24.11.2012 23:28
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat