Grillowany camembert z sosem żurawinowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • miks sałat

    garść
  • ser camembert

    1 szt
  • zioła prowansalskie

    1 łyzeczka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • pomidorki koktajlowe

    8 szt
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • masło

    1/4 łyżeczki

Sos żurawinowy

  • żurawina suszona

    4 łyzki
  • woda

    1/2 szkl
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • cynamon

    1/4 łyzeczki
  • sok z cytryny

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy 12 minut. Następnie dodajemy cukier, cynamon, sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2 minuty. Żurawinę zdejmujemy z ognia, studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. Słonecznik prażymy z masłem aż nabierze złotego koloru i ostawiamy do ostudzenia. Camembert smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron na rumiano. Na talerz wykładamy miks sałat, na środku układamy grillowany camembert i dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. Sałatkę polewamy sosem żurawinowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 29.06.2017 01:13
pyszności .....:)
halina17 28.06.2017 23:18
dobry : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat