Grillowane tortille z twarogowo-ziołową pastą, fetą i warzywami z sałatką z maślankowym dressingiem

Ewa

Ewa

Grillowane tortille z twarogowo-ziołową pastą, fetą i warzywami z sałatką z maślankowym dressingiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • placki do tortilli

    1
  • twaróg zmielony

    4 łyżki
  • ser żółty

    2 plasterki
  • ser feta

    kilka kostek
  • pomidor malinowy

    1
  • ogórki małosolne

    2-3
  • roszponka

    100 g
  • orzeszki ziemne

    garść
  • maślanka

    1/2 szklanki

pesto

  • natka pietruszki

  • bazylia

    pęczek
  • czosnek

    ząbek
  • orzeszki ziemne

    2 garście
  • olej rzepakowy

  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pesto- blendujemy listki pietruszki i bazylii z czosnkiem i solą, dodajemy ocet balsamiczny, orzeszki i stopniowo olej- cały czas blendując.

Zmielony ser twarogowy łączymy z 2 łyżkami pesto- dokładnie mieszamy. Takim serkiem smarujemy placek tortilli tak, by pozostał ok. 1 cm rant. Na twarożku układamy plasterki sera żółtego, pomidora i ogórków małosolnych. Układamy kilka kostek fety. Całość skrapiamy delikatnie pesto.

Placek zamykamy na pół i grillujemy z obu stron na złoto- ja używam patelni grillowej.
Tortillę podajemy pokrojoną w trójkąty z sałatką z dressingiem na bazie maślanki.

Sałatka- na sałacie układamy kawałki pomidora malinowego i plasterki ogórków małosolnych. Dodajemy kilka kostek fety. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi. Maślankę łączymy z 2 łyżkami pesto, odrobinę solimy. Dressingiem skrapiamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Gracer

05.07.2015 18:22
smaczny pomysł na grilla

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat