Grillowane szparagi z sosem sezamowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zielone szparagi

    28 sztuk
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • ciemny sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • białe ziarno sezamu

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Szparagi płuczemy w ziemnej wodzie i natychmiast osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe części a końce wyrównujemy przy użyciu noża. Dzielimy szparagi na porcje po 7 sztuk i nabijamy je na wykałaczki tak aby całość wyglądem przypominała tratwę.
2. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy olej sezamy, ziarno sezamu i sos sojowy. Tak powstałym sosem smarujemy z obu stron tratwy ze szparagów.
3. Szparagi pieczemy na rozgrzanym grillu przez 5 minut z każdej strony. W przypadku elektrycznego grilla kontaktowego, szparagi pieczemy na pełnej mocy przez 6 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.12.2012 12:12
jeszcze tak szparagów nie jadłam..
ben-ka 07.12.2012 10:28
Jak precyzyjnie ułożone! pięknie się prezentują.
miki47 13.09.2012 13:52
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat