Grillowane szaszłyki z kalafiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    0,5
  • papryka

    1
  • kalafior

    1
  • cebula

    2
  • kiełbasa

    2
  • przyprawa do szaszlykow

  • sól

  • musztarda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowane szaszłyki z kalafiorem foto
Cukinie myjemy i kroimy w centymetrowe plastry, jeśli cukinia jest gruba to plastry przekrawamy na pół. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, w garnku nastawiamy wodę z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kalafiora i obgotowujemy go na wolnym ogniu przez 4 minuty, po czym go odcedzamy. Obrane cebule oraz kiełbaski kroimy w talarki. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w kwadratowe kawałki.
Krok 2 - Grillowane szaszłyki z kalafiorem foto
Kiełbasę oraz wszystkie pokrojone warzywa nabijamy na przemian na wykałaczki.
Krok 3 - Grillowane szaszłyki z kalafiorem foto
Przygotowane szaszłyki posypujemy specjalną przyprawą, a następnie na wolnym żarze grillujemy je około 20 minut, tak aby się zrumieniły, kilka razy obracamy je na drugą stronę.
Krok 4 - Grillowane szaszłyki z kalafiorem foto
Szaszłyki podajemy z musztardą, ewentualnie z ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 04.03.2014 13:13
kolorowe i pyszne
mysza75 16.01.2014 11:25
jakie to dobre
rybka 30.08.2012 15:25
mniam mniam
adelajda 19.08.2012 11:03
ładnie wyglądają !
irenka 13.08.2012 14:06
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat